Je kunt een proefnotitie per bier achterlaten door eerst het betreffende bier te selecteren (gebruik eventueel de zoekfunctie)

Giststarter maken

Een giststarter maken

Een van de meeste essentile dingen voor een lekker zelfgebrouwen bier is voldoende gist gebruiken bij de suikers. Dus voor een zwaarder bier of een bier die je vergist bij lage temperaturen heb je meer gist nodig. Om voldoende gist te krijgen is het vaak nodig om commerciele gist verder op te schalen.

00c1 giststarter  00c2 giststarter

Voordat je begint moet de gist geactiveerd worden. Een zakje wyeast gist bevat een binnenzakje met gistvoeding en wort en een buitenzak met de gist. Door de binnenzak stuk te slaan kan de gist beginnen met groeien. Hierdoor zwelt de zak tot een bolvormige zak. Hiermee krijg je direct een idee van de gistactiviteit in de zak.

00c3 - giststarter 00c4 - giststarter

Voor de starter is nodig: ontsmettingsvloeistof (ethanol / p3 oxonia), moutextract, gistvoeding, 2 druppels olijfolie, een steriele fles, een roervlo en een pipetje. Er wordt een 10% moutextractoplossing gemaakt (sg=1040).

00c5 - giststarter 00c6 - giststarter  00c7 - gistsstarter

Het 10% moutextract in water wordt aan de kook gebracht en er wordt zo'n 0,2 gram/liter gistvoeding en een twee druppels olijjfolie toegevoegd. Het geheel wordt zo'n 15 minuten gekookt zodat het steriel is.

00c8 - giststarter  00c9 - gistarter  00c9 - giststarter

Inmiddels is de fles en roervlo ook steriel gemaakt, is de gistzak opgezwollen en kan de gist worden toegevoegd aan het afgekoelde moutextract in de fles.

00c10 - giststarter  00c11 - giststarter  00c12 - giststarter  

Daarna wordt de fles met moutextract en gist op een roerder geplaatst waarbij er continu steriele lucht wordt ingeblazen. Als de gist gaat vermeerderen kleurt de oplossing langzaam troebel / creme. Na 24 uur zijn de meeste suikers omgezet, is de gist vermeerderd en word de fles in de koelkast gezet. Hierdoor zakt de gist uit. Vlak voor het brouwen wordt de bovenstaandd vloeistof afgegoten zodat er alleen gist in het wort terecht komt.