Je kunt een proefnotitie per bier achterlaten door eerst het betreffende bier te selecteren (gebruik eventueel de zoekfunctie)

Mout schroten

Voordat het bier gebrouwen kan worden moet het mout gemalen, of beter gezegd, geschroot worden. Hierbij wordt de mout door een walsenmolen met geruwde rollen gehaald waardoor het binnenste van de moutkorrel stuk gaat maar waarbij het kaf zoveel mogelijk intakt blijft zodat het kaf verderop in het proces een goed filterbed vormt.

Ik had al een mooie moutmolen waarbij de wals werd aangedreven door er een boormachine op te zetten. Dit was altijd een beetje onhandig omdat de boormachine in de schroefbank geklemd was, ik met één hand de mout in de mouttrechter probeerde te storten en met de andere hand probeerde de boormachine zoveel mogelijk in balans te houden.

Dit was een mooi projectje voor Andre Lanen om een aandrijving voor de moutmolen te maken waarbij alles stevig op de grond staat en ik m'n handen vrij heb om de mout in de mouttrechter te gieten. Een oude wasmachinemotor en een vliegwiel als vertraging was voldoende om hier een mooie oplossing voor te maken. Filmpje!