Je kunt een proefnotitie per bier achterlaten door eerst het betreffende bier te selecteren (gebruik eventueel de zoekfunctie)

Gistkast

gistkast_voorNadat het bier is gebotteld in flesjes wil je het vaak een aantal dagen warm wegzetten om op die manier en snelle vergisting van het bottelsuiker te krijgen en zo snel koolzuurdruk in de flesjes te krijgen. Normaal deed ik dat door de kratten met flesjes voor de radiator te zetten al dan niet voorzien van een slaapzak om de temperatuur een beetje constant te houden. Dat levert natuurlijk een rommellig aanzicht op en ook veel variatie in temperatuur. Vandaar dat ik m'n schoonvader heb gevraagd een gistkast te maken. Hij is nogal handig met hout.

gistkast_binnenDe gistkast is ongeveer 1.20 meter hoog en er kan op het grondoppervlak zowel een krat bier staan als ook een vergistingsemmer. De kast is gemaakt van mdf met op de wanden piepschuim en dit afgewerkt met triplex. Onder een valse bodem is een warmtekabel van 5 meter gemonteerd welke een vermogen van ongeveer 75W kan leveren. De kabel werkt op een spanning van 12V. Om de warmte door de kast te ventileren zijn twee 12V ventilatoren uit een PC gemonteerd in de plank van de valse bodem. Om de warmte ook nog eens te reflecteren heb ik alumiumtape onder de warmtekabels geplakt. Het voordeel van een warmtekabel is dat het geen licht geeft waardoor de kwaliteit van het bier minder zou kunnen worden.

gistkast_bovenZowel de ventilatoren als de warmtekabel wordt gevoed met een voeding uit een PC. De temperatuur wordt gestuurd via een een warmtethermostaat welke vroeger voor aquaria is gebruikt.

In de ijskoude garage (4 grC) was ik nu in staat om een temperatuur van 20grC in de kast te halen.

 

 

gistkast_warmtekabel